Mejeri- och glutenfria köttbullar

I de flesta recept på köttbullar ingår det ströbröd och mjölk eller grädde. Och inte gör väl det nåt. I alla fall inte för de som tål att äta vad som helst. Men om man nu inte tål mejeriprodukter och spannmål eller av nån annan anledning vill skippa dessa ingredienser blir det direkt lite krångligare att hitta bra recept. 
 
När jag upptäckte att jag mår mycket bättre av att skippa spannmål, framför allt vete, ville jag inte ersätta ströbrödet med glutenfritt ströbröd utan testade istället att göra pannbiffar och köttbullar utan nån typ av mjöl. Och det funkar det med!
 
Ibland är jag lite lat av mig och då gör jag ganska stora köttbullar och tillagar de i ugnen istället för att steka de. Givetvis går de att steka i stekpannan om man vill! Men jag tycker det är skönt att helt enkelt förbereda köttbullarna, ställa in de i ugnen och så kan jag göra annat under tiden som de blir färdiga.
 
 
 
För 2 rejäla portioner köttbullar behöver du:
700 g nötfärs
1 ägg
1-2 msk tomatpuré (gillar du tomatpuré så kan du ta 2 msk)
1 msk senap
1 vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
1 tsk paprikakrydda
salt
 
Jag brukar ha i en liten gul lök också men denna gång hade jag ingen hemma. Vill du ha lök i så hacka den fint, då blir det enklare att rulla köttbullarna.
 
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda tomatpurén, senapen och ägget med kryddorna och pressa i en vitlöksklyfta. Blanda röran med nötfärsen och forma små eller lite större köttbullar. Grädda mitt i ugnen i 15 till 25 minuter beroende på storlek.
 
När jag lagade köttbullarna skulle jag ha de i matlådan. Till de gjorde jag ugnstekt vitkål med gullök och röd och grön paprika. Även det är ett mycket enkelt recept så i princip lagar sig självt. Du skär bara upp alla grönsaker, kryddar med exempelvis salt, peppar och vitlök, droppar över lite olivolja, tillsätter ca 2 msk vatten och tillagar i en ugnsfast form med lock i ca 1 timme på 175 grader. Och varför inte laga en rejäl protion så har du rester till dagen efter ;)
 
Jag äter oftast bara kött med mycket grönsaker och därför är mina köttportioner ganska stora. Ska du till exempel äta köttbullarna med pasta och en liten sallad eller kanske med potatis, lingonsylt, gurka och sås då räcker nog detta recept till 4 till 6 portioner.

nadinetipsar.blogg.se

Healthy recipes and more! Find your motivation for a healthy lifestyle

myTaste.se
RSS 2.0