Olika småkakor till jul

Idag har jag bakat hela 6 olika sorters kakor. Vissa blev lite bättre än andra men överlag så blev alla godkända ;)
 
 
 
Kringlor med pepparkakssmak
 
Dessa kakor blev otroligt goda och de är fria från
  • ägg
  • nötter och mandlar
  • gluten
  • socker
  • (mjölkprodukter)
100g smör (du kan använda kokosfett istället)
2,5 dl rismjöl
1 msk olja
3 msk vatten
1 nypa salt 
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
 
Sätt ugnen på 220 grader.
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 
Smält smöret och rör sedan ihop med olja och vatten. Blanda därefter i de torra ingredienserna. Jag tycker det funkar best att först röra med en gaffel och att sen knåda med händerna. Låt stå i minst tio minuter.
 
Rulla några längder som är ca 1cm i diameter. Skär längderna i mindre bitar och forma till kringlor. Pensla med lite vatten (alternativt ägg eller mjölk) och baka i ca 8 minuter. Låt svalna på ett galler.
 
 
Färgen på kringlorna blev inte den vackraste på grund av pepparkakskryddan men de smakar otroligt gott! Givetvis går det att tillsätta lite socker, honung eller annat sötningsmedel.
 
 
Små saffranskakor
 
Kakorna är fria från: 
  • gluten
  • socker
  • ägg
  • nötter och mandlar
  • (mjölkprodukter)
100 g smör
200 g majsmjöl
1 nypa salt
1 g saffran (2 påsar)
vatten
eventuellt något att söta med
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 
 
Smält smöret och rör ihop med mjölblandningen. Tillsätt sedan lite vatten åt gången tills du får lagom konsistens. Degen ska kunna knådas för hand utan att klippa fast på händerna.
 
Lägg degen i kylen i ca 15 minuter. Ta fram, knåda en gång till och rulla ut (enklast blir det mellan 2 ark bakplåtspapper. Välj valfria formar för att stansa ut småkakor. Baka sen mitt i ugnen i ca 8-12 minuter.
 
När kakorna har svalnat kan du äta dem som de är eller dekorera dem. Jag gjorde egen choklad genom att blanda smält kakaosmör med raw kakao, penslade på, toppade med hackade nötter och ställde in kakorna i kylen en stund.
 
Tips! Använd bovetemjöl eller mandelmjöl istället för majsmjöl för att ha ett paleovänligt recept :)
 
 
Nöt- och kokostoppar
 
Nöttoppar är precis som kokostoppar bara att jag använt nötter istället för kokos. 
 
För ca 15 toppar behöver du
3 äggvitor
150 g blandade nötter eller 150 - 180 g riven kokos
2 krm vaniljpulver
1 nypa salt
eventuellt socker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Vispa äggvitan hårt (använder du socker i kakorna tillsätt det mot slutet).
 
Hacka nötterna för hand eller i en matberedare och blanda med vaniljpulver och salt. Gör du kokostoppar blandar du kokosflingorna med vaniljpulvret och salt.
 
Rör sen ihop nötblandningen/kokosblandningen och äggvitan. Gör det försiktigt till exempel med en slickepott. 
 
Klicka sen ut 15 små högar på en plåt täckt med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 10 - 12 minuter.
 
Låt svalna i ca 5 minuter på plåten och sedan på galler.
 
Ett tips för att din nöt-/kokostoppar inte ska bli torra är att lägga en äppelklyfta i kakburken. Byt ut den var tredje dag :)
 
 
  
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

nadinetipsar.blogg.se

Healthy recipes and more! Find your motivation for a healthy lifestyle

myTaste.se
RSS 2.0